Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna


A gyógypedagógiai lovaglás során tanulásban és értelmileg akadályozott, hiperaktív, autista, állami gondozásban élő, hátrányos helyzetű gyermekek ülnek lóra. A középpontban a fejlődés elősegítése áll, amelyhez a lovat kapják társul. A hátán ülve fejlődik a gyermekek egyensúly- és ritmusérzéke, mozgáskoordinációja, figyelme és kitartása. Megélik a saját kompetenciájukat és felelősségüket az állat iránt. Fejlődik a kapcsolatteremtő képességük, önállóságuk és mindeközben nagyon jól érzik magukat.
A foglalkozások során a legfontosabb a lóval való közvetlen kapcsolat, az állat testének melege, járásának ringatása, melyek segítenek kikapcsolni a stresszt okozó külső és belső ingereket. A sérült gyermekek számára a lovaglás sok esetben megnyitja, kiszélesíti a külvilágot. A ló hátáról más perspektívában látják a világot. Az önbizalmat adó új élmények segítik őket a megnyilvánulásban, szívesen és büszkén osztják meg a tapasztalataikat a szüleikkel, vagy a több gyermekkel.

A ló lépés, vagy ügetés jármódját használva, játékosan zajlanak a lovaglások. A hagyományos értelmében vett lovaglás tanítás helyett elsődleges cél a képességfejlesztés. A lovaglásra érkező gyermek problémájától függően kerül meghatározásra a terápiás cél. Hangsúlyos lehet például a figyelem, a koncentráció tartósabbá tétele, a mozgáskoordináció vagy az egyensúlyérzék fejlesztése, vagy éppen a verbális kommunikáció beindítása.

A lovasterápiás foglalkozás minden esetben a gyermek egyéni, speciális szükségleteihez igazodik. Lovaglás előtt (képességeikhez mérten) részt vesznek a ló felkészítésében, úgy mint lótisztítás, nyergelés, kantározás, bemelegítés. Ennek során különösen mély lehetőség adódik a kapcsolatteremtésre, a kommunikáció beindításának megsegítésére, ami néhány gyermek esetében kulcsfontosságú lehet. Kezdetben általában lépésben lovagolnak a gyermekek.

Egyéni lovaglás során többnyire vezetett lovon, lépésben, mindig gyógypedagógus irányításával lovagolnak a gyerekek. Minthogy egy segítő munkatárs vezeti száron a lovat, a gyerekeknek annyi lehetőségük van a biztonságos kapaszkodásra, amennyit csak szeretnének. Könnyen leküzdik az esetleges kezdeti félelmüket, hiszen a speciálisan erre a célra betanított lovak hátán hamar megérezhetik a biztonságos ringatást. Játékok és speciálisan rájuk szabott gyakorlatokkal telik a lóháton töltött idő.
Csoportos lovaglás során 4-5 gyermek egyszerre vesz részt a lovas játékokban. Mindenki részt vesz a ló felkészítésében. Együtt melegítenek be a lóval, labda- és karika- és egyéb játékok használatával fejlődnek a készségeik. Csoportos lovaglást elsősorban hiperaktív, figyelmi problémákkal küzdő, mozgékony, élénk természetű gyermekek számára ajánlunk.