Lovastréning


A lovastréning igazi kuriózum a vezetői képzések terén. Az ember és ló között meglévő 6000 éves kapcsolatra alapozva ezen az élményközpontú, tapasztalati tanulásra építő tréningen a résztvevők megtanulják megérteni a lovak jelzéseit, a velük való kommunikációt és együttműködést, ami által megérthetik és fejleszthetik saját viselkedésüket más emberekkel való kapcsolatukban.

 

                A ló különösen alkalmas arra, hogy leplezetlenül őszinte és hiteles kommunikációja által, mintegy tükröt tartson elénk, megmutatva ezáltal, hogy milyenek vagyunk, milyen vezetői képességekkel rendelkezünk. Ahhoz, hogy egy lovat irányítani tudjunk (akár lóháton ülve, akár a lovat vezetve) megfelelő határozottság és magabiztosság kell, de a túl erélyes vagy agresszív fellépés a lóból pánikreakciót vált ki, vagyis nem fog együttműködni velünk. A ló csak az igazán hiteles vezetőnek engedelmeskedik, csak őt fogadja el a hierarchiában felette állónak. Ezáltal segít megtapasztalni és megtanulni, hogy milyen fellépéssel lehetünk igazán hatékony vezetők.

                Emellett a lovastréning a másik félre való odafigyelésre, toleranciára és empátiára is tanít, hiszen csak ezen képességek birtokában tudunk együttműködni a lóval, és ezen képességek szükségesek az eredményes emberi kapcsolatokhoz is. A lovak alapkaraktere nagyon különböző lehet: a könnyen együttműködőtől a dominancia harcot vívón át a rendkívül érzékenyig. A ló természetének felismerése és megértése kell ahhoz, hogy együttműködésre bírhassuk a megfelelő kommunikációs stratégia segítségével. A lovas gyakorlatok segítenek abban is, hogy türelmesebben álljunk a feladatokhoz. Megtanítanak arra, hogy nem veszítünk időt azzal, hogy megállunk, figyelünk, elemzünk, módosítunk.

                A lovas helyzetben a tréning résztvevői egymással is szoros kapcsolatban állnak, számos feladat során az együttműködés, közös problémamegoldás kerül előtérbe. Ezáltal a lovastréning kiváló csapatépítésre is.

                A lóval való találkozás a legtöbb résztvevő számára újszerű és izgalmas élményt jelent, ami által megfigyelhető, hogy miképpen viselkednek a személyek egy váratlan helyzetben, mennyire gyorsan és jól reagálnak, hogyan kezelik a konfliktusokat. Ezen szempontok segítségével a lovas gyakorlatok eredményesen alkalmazhatóak a kiválasztásban is, hiszen nagyon gyorsan és egyértelműen kaphatunk választ olyan kérdésekre, mint ki kezeli legjobban a krízishelyzeteket, ki a legempatikusabb vagy legjobb az együttműködésben.

 

                A lovas helyzetekből és gyakorlatokból származó tapasztalatokat egyéni és csoportos megbeszélések során a mindennapi emberi kapcsolatok tükrében értelmezzük. A feldolgozásra jól hasznosítható visszajelzések formájában kerül sor.

                A lovastréning esetében nincs rögzített tartalom, a megrendelő igényeihez igazítva igen sokféle lehet a cél és az alkalmazott módszer (gyakorlatok) is. Leggyakoribb témák a vezetői kommunikáció, asszertivitás, konfliktuskezelés, a stresszkezelés és rekreáció, a beosztottak motiválása, csapatépítés, és az önismeret fejlesztése.

                A lovastréningen való részvételhez nem szükséges előzetes lovas tapasztalat és különleges ruházat, valamint egészségügyi korlát sincs. A biztonságra szakképzett segítőkkel vigyázunk, és nyugodt vérmérsékletű, megbízható lovakkal dolgozunk.

További információval állunk rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeken:

dr. Majoross Kinga (klinikai szakpszichológus, lovas pszichoterapeuta)

majorossk@hotmail.com

06-1-466-5055