Classic-Horse lovarda és lovasterápiás központ Pákozdon

Ha valaki a Velencei-tó környékén jár, érdemes ellátogatnia a pákozdi Classic-Horse lovardába. A lovaglási lehetőségek széles tárháza várja itt kezdőt és haladót 3-103 éves korig. A Velencei-tótól alig 8 km-re, Székesfehérvártól 5 km-re található, az M7-es autópályáról letérve 2 km-t kell megtenni és máris ott vagyunk a lovarda kapujában. Friss levegő, mesés környezet!

Kezdőknek és a lovassporttal ismerkedőknek futószáras oktatás, gyermekeknek pónilovon, felnőtteknek magyar félvér lovakon. Haladóknak lovasoktatás karámban, tereplovaglási, túralovaglási lehetőség képzett oktatók, túravezetők segítségével a pákozdi dombság mesés tájain, többek között a Pátkai víztározó és madárvilágának megtekintése. Aki nem érez annyi bátorságot, hogy lóra üljön, póni simogató várja őket, ahol két tüneményesen apró mini shetlandi póni várja a puha kezek érintését.

A lovasterápiás központ azzal a céllal alakult, hogy a lovakkal való kapcsolat által segítsen a lelki gondokkal vagy magatartási problémákkal küzdőknek, a hátrányos helyzetűeknek, és a fogyatékkal élőknek, legyenek akár gyermekek vagy felnőttek. Fontosnak tartjuk, hogy ők is megismerhessék a lovakat, részt vállalhassanak a lovassport adta örömökből és kihívásokból.
A lovasterápia során a ló mozgásának és jó természetének köszönhetően, a lóval való együttműködés által tudunk segítséget nyújtani. A lovasterápiát elsősorban a lovon ülés célja különbözteti meg a hagyományos lovaglás oktatástól, és e cél a lovasterápia különböző szakterületei alapján sokféle lehet.

A hippoterápia a neurofiziológiai gyógytorna egy speciális formája, mely a lépésben vezetett ló hátának ritmusos, háromdimenziós lengéseit használja fel, és segítségével lehetőség adódik a központi idegrendszeri eredetű bénulások és izomtónus eltérések, extrapyramidális mozgászavarok, koordinációs- és egyensúlyzavarok, valamint egyes mozgásszervi és izombetegségek kezelésére.

A gyógypedagógiai lovaglás és voltizsálás során tanulásban és értelmileg akadályozott, hiperaktív, autista, állami gondozásban élő, hátrányos helyzetű gyermekek ülnek lóra. A középpontban a fejlődés elősegítése áll, amelyhez a lovat kapják társul. A hátán ülve fejlődik a gyermekek egyensúly- és ritmusérzéke, mozgáskoordinációja, figyelme és kitartása. Megélik a saját kompetenciájukat és felelősségüket az állat iránt, továbbá fejlődik kapcsolatteremtő képességük és önállóságuk.


A lovas pszichoterápia célja pszichés (lelki eredetű) problémák kezelése a lóval való kapcsolat (lovaglás, ló gondozása, lóval való játék) által. A lovas pszichoterápia alkalmas a legtöbb pszichiátriai betegség (depresszió, szorongás, személyiség- és viselkedészavarok, stb.) és lelki probléma (magánéleti és kapcsolati krízisek, munkahelyi és teljesítménnyel kapcsolatos nehézségek) kezelésére, de emellett eredményes az önismeret fejlesztésében, az önbizalom növelésében, továbbá a hatékony konfliktuskezelés megtanulásában is.

A lovasterápia kedvező pszichológia és szociális hatásai a következők lehetnek:
 - szorongás csökkenése
 - önbizalom növekedése
 - önismeret fejlődése
 - relaxáció, harmónia megtalálása
 - akaraterő és kitartás fejlődése
 - érzelmek kontrollálásának megtanulása (önkontroll fejlődése)
 - önérvényesítés elsajátítása
 - problémákkal, stresszel való megküzdés hatékonyságának növelése
 - figyelem és összpontosítási képesség (koncentráció) javulása
 - empátia és felelősségvállalás megtanulása
 - együttműködési készség fejlődése.Szeretettel várjuk a fejlesztést igénylő gyermekeket, fiatalokat, illetve a lovas élményre vágyó felnőtt fogyatékosokat is! Képzett, több éves tapasztalattal rendelkező lovasterapeuta és képzett terápiás lovak segítségével fejlesztő lovas foglalkozáson vehetnek részt. Vállaljuk továbbá egyensúly problémával küzdők, megkésett mozgásfejlődésű, megkésett beszédfejlődésű gyermekek fejlesztését, felzárkóztatását. Mentális problémával küzdők szakirányú fejlesztése eszközök, játékos feladatok és persze a ló segítségével. Várjuk az autista, Dawn-szindrómás, hiperaktív, tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket, akik vonzódnak a lovakhoz és szeretnének megismerkedni e csodás állatok által nyújtott élményekkel!

A lovasterápiát ajánljuk mindazoknak, akik érdeklődnek a lovak világa és a lovaglás iránt!